Monday, February 28, 2011

Thunderbolt sau transferul de date la viteze de 10 Gbps

        Intel în cooperare cu Apple a lansat un nou standard de interconectare a perifericelor la o viteză de 10 Gbps denumit Thunderbolt. Noul standard cu viteză de transfer de 20 de ori mai mare decât cea teoretică a USB 2.0, de 12 ori mai mare decât FireWire 800 şi dublă faţă de USB 3.0, a fost integrat în ultima generaţie de laptop-uri Apple MacBook Pro.
        Thunderbolt poate fi utilizat şi pe cupru şi pe fibră optică la o viteză de transfer bidirecţională de 10 Gbps. Conform INTEL 10 Gbps reprezintă limita superioară a benzii de transfer. Cu noua tehnologie transferul unui disk Blue-ray se poate face în 30 de secunde.
         Cablurile de conectare pentru noul standard pot fi până la 3 m în lungime (similar cu USB şi FireWire). Thunderbolt foloseşte conectorul Mini DisplayPort de la Apple. Deoarece fiecare dispozitiv cu standard de transfer Thunderbolt va include un microcontroller produs de Apple, va fi posibilă conectarea acestora în cascadă la un singur port Thunderbolt de pe laptop (un memory stick se conecteză la portul unui dipozitiv Blue-ray care la rândul său se conectează la laptop).
         Transferul de informaţie va fi posibil între cele două dispozitive fără intervenţia microprocesorului de pe laptop. Ca şi standardele prezente, porturile Thunderbolt vor furniza tensiune de alimentare de până la 10 W / port. Thunderbolt suportă standardele DisplayPort and PCI Express astfel încât nu mai este nevoie de instalarea unor drivere pentru a putea fi folosite dispozitive video cu această tehnologie.
          Deşi Apple a iniţiat şi a fost implicat în dezvoltarea Thunderbolt, acesta este proprietatea INTEL. Câteva companii precum AJA, Apogee, Avid, Blackmagic, Universal Audio, LaCie, si Western Digital şi-au anunţat intenţia să implementeze standardul Thunderbolt pe produsele lor în această primăvară.

Articol provenit de pe : WorldIT

No comments:

Post a Comment